Almanya'da hayat pahalılığı ve kriminal olaylar

Bugünkü yazımda Almanya'daki hayat pahalığı ve kriminal olayların nedenleri üzerinde duracağım

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ile başlayan kirli savaş dünyada ekonomik krizlere sebep oldu. Barış yerine neredeyse herkes savaştan yana tavır alıp ve silah yardımları verilerek savaş iyice körüklendi. Artık barış olgusu konuşulmadığı gibi taraflardan savaşı kimin kazanacağı konuşulur oldu.

Savaşın getirdiği ekonomik krizler nedeniyle dünyada ve Almanya'da yükselen fiyat artışları, hayat pahalılığı karşısında organize suçlar ve kriminal olaylardaki artışlar da dikkat çekmektedir.

Ekonomik krizin yükselmesi ve enflasyonun oranının hızlı bir şekilde büyümesi karşısında halk yığınlarında fakirleşme başladı.

Büyük şehirlerde işsizlerin ve sosyal yardımdan yaşayanların sayısındaki artış, birçok araştırmacı tarafından belgelendi.

Basına yansıyan haberlere göre Almanya'nın büyük şehirlerinin yüksek derecede borçlanması, halkın sorunlarının çözümüne gerektiği gibi cevap veremez durumdadır.

Aynı kaynaklarca aşırı borçlanma karşısında büyük şehirlerde belediyelerin çok para sıkıntısı çektiği gündeme taşınmaktadır.

Halk yığınlarının yoksullaşması ve gençler arasında işsizliğin yükselişi karşısında Federal hükümetin temsilcileri, artan organize suçların gelecek süreçte daha da fazla olacağını ifade etmektedir.

Genellikle göçmen gençler içinde işsizlik oranının daha da yüksek olduğu gerçeği göz önünde bulundurularak köklü çözümlere gidilmelidir.

İşsiz gençlere bir an önce kısa süreli belirli meslek olanakları sağlanarak onları eğitip, işsizlik konumundan bir an öce kurtulmaları sağlanmalıdır.

Federal Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, kısa zamanda kalıcı tedbirler almazsa suçların artacağından endişe edilmektedir.

Federal Kriminal Dairesi (BKA) toplumsal sorunların çözüm adresinin polis teşkilatı olmadığını vurguluyor. Fakirleşen halk yığınlarının sorununun çözümünden ülkedeki iktidar sorumludur bunun için bir an önce önlem alınmalıdır diyor . İşsizliğin artışı ve gençler içinde organize suçlar çok ciddi bir tehdit oluştururken, halk tarafından büyük ölçüde eleştirilere neden oluyor.

Halkın bir kesimine göre güvenlik makamlarının tüm sorunun üstesinden geleceğine inanıyorlar.

Almanya'da BKA, federal polis, gümrük ve eyalet teşkilatları soruşturma daireleri son zamanlarda sorunlar ile yoğun bir şekilde karşı karşıya kalacağı bekleniliyor. Buda gösteriyor kİ organize suçlarda büyük bir iş birliğine gidilse dahi üstesinden yeterince gelinemiyor.

Almanya'nın büyük şehirlerinde Rus, Arnavut, Türk, Arap vb. mafya teşkilatlarının örgütlendiği ve toplumu tehdit eder bir konumda olduğu basına sık sık yansımaktadır.

Haberlerde polisin dahi bu mafya gruplarının üstesinden gelemeyerek zorlandığı yazılmaktdır.

Türkiye'de yaşandığı gibi, burada da mafyalar arası bazen silahlı çatışmalar yaralama ve öldürme olaylarınıda şahit olunuyor.

Sorunlara her gün yenisi eklenerek çığ gibi büyüyor. 

Almanya'ya organize suçların yanı sıra dışarıdan ülkeye giren kara para ve uyuşturucu yüksek miktarda getirildiği söyleniyor-Bu konuda sorunun kaynağına inilerek, daha fazla araştırma yapılarak, sorunların nedenleri bulunmalıdır.

Ülkede yükselen fiyat artışı ve giderek yoksullaşan halk kesimlerinin sorunlarına köklü çözüm bulunularak, bir an önce sonuca gidilmelidir.

Sorunun sadece polis gücüyle çözülemeyeceği gerçeğinden yola çıkarak toplumda kalıcı önlemler alınmalıdır.

Bunlar yapılmadığı sürece, toplumda sosyal patlamaların olmayacağını garantisini hiç kimse veremez

Ülkede uzun vadede muhtemel sosyal olayların önüne hiçbir gücün çıkamayacağı gibi, sorunların daha da derinleşerek çok kötü boyutlara gelmesi kaçınılmaz hale gelebilir. Kalıcı çözümlerin zamanı ve fırsatı kaçırılmadan radikal önlemler hayata geçirilmelidir.