Almanya'nın girişimi etkili oldu: AB'de akıllı telefonlarda tek tip şarj kuralı Almanya'nın girişimi etkili oldu: AB'de akıllı telefonlarda tek tip şarj kuralı

Almanya'da gıda fiyatlarıyla ilgili tartışmalar sürüyor.

Üçlü koalisyon hükümetinin (SPD, Yeşiller ve FDP) Tarımdan Sorumlu Bakanı Cem Özdemir'in (Yeşiller) hafta sonu verdiği bir röportajda gıda ve tarım ürünlerinin şu anki fiyatlarını eleştirmesinin ardından kendisine ilk destek çevre koruma örgütü Greenpeace'den geldi, Çevre koruma örgütüne göre, et ve süt ürünlerine daha yüksek vergiler getirilmeli. Greenpeace tarım uzmanı Matthias Lambrecht, Funke medya grubuna verdiği demeçte, "Yeni federal hükümet et ve süt ürünleri için katma değer vergisini yüzde 19'luk orana yükseltmeli. Buna karşılık ise meyve ve sebzelerdeki KDV'yi azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Bu, tüketicileri rahatlatacak ve bitki bazlı gıdaların daha çevre dostu ve iklim dostu tüketimi için teşvikler yaratacaktır." dedi.

Tarım Bakanı Cem Özdemir, BILD am Sonntag'a açıklamalarda bulundu.

Özdemir, hazır gıda yönetmeliğine yeni kısıtlamalar getirileceği söylerken, gıda kalitesinin iyileştirilmesi için fiyatların da artacağına dikkat çekti.

Fakat Özdemir'in açıklamalarına farklı tepkiler geldi. Bild, gıda fiyatlarının 2021'de yüzde 4.5 arttığını yazarken, "Vejetaryen bir kilo etin fiyatını bilmiyor ama ucuz gıdaya savaş açıyor" ifadesine yer verdi.

Çiftçiler Birliği Başkanı Reinhard Jung da bu sistemin ve fiyatların artırılmasının işe yaramayacağını söyledi.

Öte yandan muhalefetteki CDU'lu siyasetçi Dennis Radtke, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Vergileri artırarak fiyatları yükselten her kim olursa bu düzeni değiştirmez. Çiftçiler kâr elde edemiyor, aradaki insanlar cezalandırılıyor. Yeşil gıda erişilebilir olmalı" ifadelerini kullandı.

Tarım Bakanı Cem Özdemir ise (Bündnis 90 / Die Grünen) et ve süt ürünlerindeki fiyat artışını yeni yılda devam ettirmek istiyor.

Almanya'da enflasyon oranı aylardır rekor seviyede. Enerji maliyetlerinin yanı sıra özellikle gıda sektöründeki fiyat artışları da buna katkıda bulunuyor: Temel gıda fiyatları bir yılda yüzde 4,4 daha pahalı hale geldi. Süt ürünleri ve yumurta fiyatı oran yüzde altıya kadar pahallandı; ekmek ve diğer tahıl ürünlerinin fiyatları yüzde beş arttı. Alt gelir grubunda, yeterince yemek yemek giderek daha zor hale geliyor. 

Özdemir'e göre şu anki fiyatlar son bulmalı ve fiyatların "ekolojik gerçeği" ifade etmesi için özellikle et ürünleri daha pahalı hale gelmelidir. Aksi takdirde çifçilik yok olacak ve hayvan refahında ilerleme engellenecektir.