Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, AB Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu’nun (AP) düzensiz göçün engellenmesini içeren reform konusunda uzlaşmaya varıldı. AB ülkelerinde hükümetleri sevindiren karara STK'lerden sert tepki geldi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, sosyal medya platformu X’te (eski adı Twitter) “Çok önemli bir karar. Avrupa nihayet uzun süren tartışmalardan sonra Avrupa’da ortak bir iltica sisteminde uzlaştı. Böylece düzensiz göçü sınırlandıracağız ve Almanya da dahil üye ülkelerinin yükünü azaltacağız” paylaşımında bulundu.

Öte yandan AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de, “Bu uzlaşma sayesinde bundan böyle Avrupa’ya kimlerin geleceğine ve Avrupa’da kimlerin kalabileceğine insan tacirleri değil, Avrupalılar karar verecektir” ifadesini kullandı.

Konuyla ilgili SPD’li Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser de, “Avrupa’nın iç sınırlarının açık kalmasını korumak istiyorsak dış sınırlarında kontrolleri artırmak zorundayız” açıklamasını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller ) ise, “Böyle bir uzlaşma şarttı ve çok daha önceden hayata geçirilmesi gerekirdi. Almanya bu uzlaşmanın adil ve dürüst bir şekilde uygulanmasına gereken özeni gösterecektir” dedi.

STK'LERDEN SERT TEPKİ GELDİ

Bedelsiz devredilmişti: Eski konsolosluk binasında inşaat durduruldu Bedelsiz devredilmişti: Eski konsolosluk binasında inşaat durduruldu

Varılan uzlaşmada Sivil Toplum Kuruluşları (STK) tarafından tepkiyle karşılandı. Pro Asyl başta olmak üzere birçok STK temsilcisi, Avrupa ülkelerini “iltica hakkını devre dışı bırakma ve ayaklar altına almakla” suçladı. AB dış sınırlarında oluşturulacak ‘Sığınmacı merkezleri’nin cezaevlerinden bir farkı olmayacağına da dikkat çektiler.