Alman Federal Meclisi'nde Nisan ayında kabul edilen "Kendi Kaderini Tayin Yasası" 1 Kasım tarihinde yürürlüğe girdi. Almanya'da artık 18 yaşından büyük herkes resmi kayıtlardaki adını ve cinsiyetini değiştirebilecek ya da cinsiyet beyanını boş bırakabilecek.

Avrupa'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi Avrupa'da İsrail'in Gazze'ye saldırıları protesto edildi

Değişikliğin gerçekleşmesi için başvurudan sonra üç ay bekleme zorunluluğu bulunuyor ancak daha önce yürürlükte olan psikiyatrik değerlendirme ve mahkeme kararı şartı kaldırıldı. Böylece transseksüel, interseks ve nonbinary bireylerin resmi kayıtlarda isim ve cinsiyetlerini değiştirmeleri kolaylaştı.

DW'nin haberine göre, 14 yaşından büyük olan ancak henüz reşit olmayan bireyler, ebeveynlerinin onayıyla yasal yollara başvurarak söz konusu yasal değişiklikten yararlanabilecek. Yaşı daha küçük çocuklar adına ebeveynler karar verebilecek ancak çocuğun işlem sırasında hazır bulunması ve değişikliğe onay vermesi gerekecek.

Söz konusu yasa, erişilebilir ve daha az müdahaleci olması bakımından öne çıkıyor. Yasadan faydalanmak için de herhangi bir tıbbi prosedürden geçmek gerekmiyor.

Alman Transseksüel Derneği'nden (BVT) Kalle Hümpfner, söz konusu yasayı memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Hümpfner, yeni yasanın süreci çok daha kolay hale getirdiğini vurgulayarak, "Değerlendirme sürecinde insanlar, mahkemeyle çok fazla kişisel verisini paylaşmak zorunda kalıyordu. İnsanların cinsel yönelimleri ya da iç çamaşırı tercihleri hakkında konuşmak zorunda kaldıklarına dair pek çok korkunç rapor var" dedi. (DW)