Gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Suriye'de öldürüldü Gazeteciler Cihan Bilgin ve Nazım Daştan Suriye'de öldürüldü

Nordkurier'den Henning Stallmeyer'in haberine göre Almanya'da 18 yaşına girecek her gence 20 bin euro'luk destek verilmesi için hazırlıklar başladı. Paranın kaynağının ise veraset vergisi ya da servet vergisi ile finanse edilmesi planlanıyor.

Reuters haber ajansı tarafından Salı günü yayınlanan araştırmaya göre, bunun gerçekleşmesi halinde Almanya'daki eşitsizlik önemli ölçüde azaltacaktır.

Almanya'da şu andaki SPD, Yeşiller ve FDP hükümetinin koalisyon anlaşması ev sahipliğine teşvik etmek, şirket ve bireysel emeklilik planlarını iyileştirmek ve gelir vergisinde tasarruf sahipleri için toplu ödemeyi artırmak gibi servet yaratmayı destekleyecek önlemleri öngörüyor. Amaç ise ülkedeki servet eşitsizliğini uzun vadede azaltmak.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) uzmanı Stefan Bach'ın aktardığına göre, 18 yaşına gelen her genç için devlet tarafından başlangıç sermayesi şeklinde bir kaynak oluşturulması planlanıyor. Ancak bu kaynak 18 yaşına basan gençlere nakit olarak ödenmeyecek. Gençler eğitim gereksinimleri, ev sahipliği ya da iş kurma gibi üç seçenekten birini tercih edecek. Buna göre destek alacak.

Bu planın Almanya'ya yıllık 15 milyar euro'luk bir maliyeti olması bekleniyor. Bu plana kaynak oluşturmak için ise veraset vergisinde reforma gidilmesi, emlak vergilerinin artırılması ya da bir servet vergisi oluşturulması planlanıyor. Plan işler hale getirildiğinde Almanya'daki servet eşitsizliğinin yüzde 5 ila 7 arasında azalacağı hesaplandı.

Bu konuda ise FDP lideri ve yeni maliye bakanı Christian Lindner, servet vergisine onay vermeyeceğini defalarca kez açıkça belirtti.

Berlinli araştırmacılara göre, Almanya'da nüfusun yarısının kayde değer bir serveti yok. En zengin yüzde onu tek başına toplam özel servetin üçte ikisinden fazlasına, en zengin yüzde 35'e ve en zengin yüzde 0,1'e kadar yüzde 20'ye sahip.

DIW, "Bu, Almanya'daki zenginliğin, benzer bir gelir dağılımına sahip diğer AB veya OECD ülkelerine kıyasla çok yoğun olduğu anlamına geliyor" dedi. “Özellikle çarpıcı olan, orta sınıfın nispeten düşük servetidir.” Servetteki büyük eşitsizlik, miraslar ve hediyeler yoluyla devam ediyor. “Forum New Economy” tarafından yaptırılan araştırmaya göre, nüfusun yarısına miras kalan neredeyse hiçbir şey yok, ancak çok azı ise, çok şeye sahip.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) uzmanı Stefan Bach, "Özellikle veraset vergisi pek çok kişi tarafından sevilmiyor - çok azı etkileniyor, Vergi artışları temel bir miras için kullanılsaydı, vergi artışlarını zenginlere iletmek kesinlikle daha kolay olurdu." dedi.