Federal Emniyet Teşkilatı, Almanya'da yeni sosyal medya yasasının yürürlüğe girmesiyle yılda yaklaşık 150 bin yeni ceza soruşturması açılacağını tahmin ediyor.

Almanya'da sosyal medya ağlarında hukukun uygulanmasını düzenleyen Ağ Uygulama Yasası'na (NetzDG) göre 2017'den bu yana büyük platformlar, nefret içerikli mesajları 24 saat içinde silmekle yükümlü. Ancak 1 Şubat’tan itibaren operatörler, nefret suçları kapsamındaki yasadışı içerikleri Federal Emniyet Teşkilatı’na (BKA) da bildirmek zorunda olacak.

Bir BKA sözcüsü Almanya Yazıişleri Ağı (RND) gazetelerine verdiği demeçte, "Mevcut tahminlere göre, yılda yaklaşık 250 bin NetzDG  bildirimi bekleniyor ve bu da yaklaşık 150 bin yeni ceza soruşturması ile sonuçlanacaktır" dedi.

FC St. Pauli, X'ten Bluesky'a geçti: Neden ABD'de seçimler sonrası? FC St. Pauli, X'ten Bluesky'a geçti: Neden ABD'de seçimler sonrası?

 Deutsche Welle Türkçe'nin aktardığı habere göre sözcü, BKA çatısı altında kurulan ve 200 polis memurunun görev yapacağı Ceza Gerektiren İnternet İçeriklerini Bildirim Merkez Ofisi'nin 1 Şubat'ta çalışmaya başlayacağını söyledi. Ofisin görevinin "ceza gerektiren içerik yazarlarının eyaletlerdeki ilgili soruşturma makamlarınca sonuç alıcı şekilde kovuşturulmasını sağlamak" olduğunu sözlerine ekledi.

Sözcü, şu anda sürecin BKA bünyesinde, Federal Polis ve yargı ile iş birliği içinde geliştirildiğini ve test edildiğini söyledi.

BKA Sözcüsü, "En az iki milyon kayıtlı kullanıcısı olan sosyal ağlar, 1 Şubat 2022'den itibaren NetzDG kapsamında yasal bildirim yükümlülüğüne tabi olacak" diye konuştu. Ancak uygulama başladığında ABD'li internet şirketleri Facebook ve Google'ın suç unsuru şüphesi taşıyan paylaşımları bildirmekten kaçınacağı varsayılıyor. Her iki şirket de Köln İdare Mahkemesi'ne geçici tedbir başvurusunda bulunmuştu.