Avrupa Birliği üyesi ülkelerle Türkiye arasındaki vize krizi sürerken, Almanya'nın Türkiye, Çin ve Fas için pilot uygulama başlattığı açıklandı.

Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından 7 Haziran’da yapılan açıklamada, yeni vize başvurularının verilmesinde zaman sıkıntısı yaşanılmaması için böyle bir karar alındığı ve pilot proje olarak bu sürenin 6 ayla sınırlı olduğu belirtildi.

Partiler 'Centilmenlik Anlaşması' imzaladı: BSW inandırıcı bulmadı Partiler 'Centilmenlik Anlaşması' imzaladı: BSW inandırıcı bulmadı

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, “Pandemi sonrası seyahat sınırlandırmasının kalkması üzerine ilgili birimlere yoğun vize başvurusu yaşanmıştır. Başvuru sayısı Kovid-19 öncesinin bile üstüne çıkmıştır. Bazı bölgelerde yoğun başvurular nedeniyle vize işlemlerinin üstesinden gelmekte zorluk çekilmektedir. Bu durum da bazı durumlarda başvuruda bulunanların uzun süre bekletilmelerine yol açmaktadır. Vize başvurularının işleme konulup değerlendirilmesi için pilot proje olarak Çin, Tunus ve Türkiye’de vize başvuruları reddedilenlerin itirazları 6 ay askıya alınmıştır” denildi. 

Altı ay sonunda sonuçların değerlendirileceği, "pilot projenin başarılı bulunması halinde" buna başka vize bölümlerinin de dahil edilmesinin değerlendirileceği belirtildi.

Açıklamada itiraz sürecinin "gönüllü olarak tanınan bir hak arama yolu olduğu" ve bu nedenle kanunlarla belirlenmiş bir süreç olmadığına dikkat çekildi.

Normal şartlarda vize başvuruları reddedilenler, bir ay içinde ilgili diplomatik misyonlara itiraz dilekçesiyle başvuru yapabiliyordu.