Süheyla KAPLAN / Almanya

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak seçimlerde halk yeni parlamento ve yeni cumhurbaşkanı seçmek için oy kullanacak. Yurt dışındaki Türkler de 9 Mayıs'a kadar Almanya'daki başkonsolosluklarda oy kullanabilecek. Seçim kampanyası özellikle Alman metropollerinde uzun süredir devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın destekçileri aylardır liderleri için kampanya yürütüyor.

AKP'nin lobi kuruluşu UID (Uluslararası Demokratlar Birliği) ağırlıklı olarak DİTİB ve İGMG (Milli Görüş) İslami derneklerinin camilerinde reklam verirken, seçim afişleri Almanya'nın güneyindeki Hrıstiyan Sosyal Birlik (CSU) Nürnberg eyalet yönetiminin özel izniyle sokaklara asıldı. Nürnberg şehir yönetimi sosyal medya twitter'dan yaptığı açıklamada, "Seçim kampanyası nedeniyle 22 Nisan - 5 Mayıs tarihleri arasında özel bir kullanım kapsamında şehir dışında 25 afişin asılmasına izin verildi" denildi. 

Cumhurbaşkanı adayı Erdoğan'ın afişlerinin sokaklara asılmasına izin verilmesine birçok kesim tepki gösterdi. 

Essen'de siyaset bilimci ve Türkiye uzmanı Prof.Burak Çopur, "AKP'nin depremde hayatını kaybeden 50 bin kişinin ortak sorumluluğunu üzerinde taşıdığı ve Erdoğan'ın insan hakları sicilinin berbat olduğu düşünüldüğünde, Nürnberg kent idaresinin böyle bir karar almasını alaycı ve son derece cahilce bulan tek kişi ben değilim" dedi. 

Çopur "Dahası, Erdoğan rejiminin tüm mağdurlarının Nürnberg sokaklarında sürekli olarak onun resmini görmesi ahlaki açıdan son derece kınanacak ve alay konusu olacak bir durumdur." dedi.


 

Yüzlerce AKP milletvekili Almanya'da kampanya turunda

Geçtiğimiz aylarda 100'den fazla AKP milletvekili ve belediye başkanı seçim kampanyası için Almanya'ya gelmişti.

Yeşiller Partili politikacı Vollker Beck de Erdoğan afişlerinin Almanya 'sokaklarında' asılmasına izin verilmesine sert tepki gösterdi. 

Beck, Alman Bild gazetesine verdiği demecinde 'Erdoğan, Türkiye'deki bir çok olumsuz gelişmelerin yanı sıra, muhalefete zulmetmesi ve baskı uygulamasıyla tanınıyor. Türkiye'de hükümeti eleştirenler defalarca yargılanmadan hapsedildi.
Uzmanlar yıllardır Türkiye'nin giderek anti demokratikleştiği ve Erdoğan'ın kişisel rejimine dönüştüğü uyarısında bulunuyor.

Partiler 'Centilmenlik Anlaşması' imzaladı: BSW inandırıcı bulmadı Partiler 'Centilmenlik Anlaşması' imzaladı: BSW inandırıcı bulmadı

'Türkiye'deki seçim kampanyası Almanya sokaklarında"

Volker Beck, açıklamasını şu şekilde sürdürdü: "2017 yılında Alman İçişleri Bakanı böyle bir şeyin olmayacağına dair söz vermişti. Şimdi her şeye rağmen bu gerçekleşiyor. Türkiye'nin seçim kampanyasının bizim sokaklarımızda yeri yok. Türk partileri Almanya'da parti imtiyazına sahip değil.Şimdi Almanya sokakları kamusal alan aydınlanmanın, azınlıkların ve kadın haklarının açık bir düşmanının posterlerine zemin sunuyor. Kabul edilemez bir durum."

'ALMAN SİYASETİ ARTIK UYANMALI'

Beck, "Alman siyaseti nihayet uyanmalı. Erdoğan ve AKP anti-demokrattır. Onları destekleyenler de Almanya'daki siyasi iklimi zehirliyor. Erdoğan ve AKP, ülkenin dört bir yanındaki DİTİB ve Milli Görüş camilerini seçim kampanyası makinesi olarak kullanıyor ve dini cemaat olarak sahip oldukları hakları siyasi amaçları için kötüye kullanıyor" dedi.