GÜNDEM

Almanların yüzde 57’si korona verilerine güvenmiyor

Salgının ikinci yılında Almanya’da halkın resmi verilere güveni giderek azalıyor. Yapılan bir anket, Almanların yüzde 57’sinin korona vaka sayılarıyla ilgili açıklanan resmî verilere inanmadığını ortaya koydu.

BILD gazetesi adına INSA kamuoyu araştırma şirketi tarafından yapılan ankete katılanlara “Korona sayılarıyla ilgili resmi verilere güveniyor musunuz?“ diye soruldu.

Ankete katılanların yüzde 57’si bu soruya “Hayır“ yanıtını verdi. Ankete katılanların sadece yüzde 32’si açıklanan verilere güvendiğini söyledi. 

Almanya’da günlük korona vaka sayıları ve insidans değerlerinin yan ısıra koronayla bağlantılı veriler Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından açıklanıyor. Yaklaşık iki hafta önce, benzer şekilde Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach da RKI’nin verilerinin tam sayıları yansıtmadığı yönünde şüphelerini dile getirmişti

Özellikle tatil günlerinde veriler gecikmeli geldiği için enfeksiyon sayısının çok az bölümünün resmi verilere yansıdığı belirtiliyor. Ayrıca birçok sağlık dairesinin enfeksiyona yakalananların karantina öncesinde temas kurdukları kişileri takibi bıraktığına dikkat çekildi. Yeni çıkan Omikron varyantının takibinin de yeteri kadar yapılmadığı ve özellikle enfeksiyonun hafif atlatılması nedeniyle net veri bulunmadığı ifade edildi. Bild gazetesine konuşan Yeşiller Partisi Ekonomi Uzmanı Dieter Janecek, Almanya’nın salgında veri körlüğü yaşadığını belirtti. Janecek, Britanya ve Danimarka gibi ülkelerin veri toplamada daha sağlıklı durumda olduğunu kaydetti.

Haberde sadece korona vaka sayılarının değil, aynı zamanda aşılama oranıyla ilgili resmi verilerinin de sağlıklı olmadığı belirtildi. Şu anda yetişkinler için yüzde 82 olan aşılama oranının çok daha yüksek olması gerektiğini ifade edildi. Aynı şekilde korona nedeniyle yoğun bakımlarda yatan hasta sayısının da doğru olmadığına dikkat çekildi. Başka bir sebeple yoğun bakıma alınan bazı hastaların, burada yapılan testlerinde korona tespit edilmesi üzerine, korona hastası olarak yansıtıldığı kaydedildi. Ancak verilerle ilgili sorumluluğu ise kimse üstlenmiyor. Robert Koch Enstitüsü, Bild gazetesinin anketiyle ilgili olarak yaptığı açıklamasında verilerle ilgili sorumluluğun sağlık dairelerinde olduğunu belirtti. Eyalet ve yerel idareler ise yetersiz personelden dert yandı.