1 Ağustos'ta İtalya'nın Sardunya kentinde gözaltına alınarak 24 gün tutuklu kaldıktan sonra ev hapsinde olan Akçadağ'ın, Almanya'nın başkenti Berlin'de Kürdolog ve tercüman olarak çalıştığı ifade edildi.
Türkiye'nin 2021'de de Akçadağ'ın iadesi için Almanya'ya başvurduğu ve bu talebinin Almanya tarafından reddedildiği belirtildi.
Alman Derwesten.de'ye konuşan Devrim Akçadağ'ın avukatı Antonia von der Behrens, Türkiye'de adil bir yargıdan söz edilemeyaceğini belirterek, Akçadağ'ın Türkiye'ye iadesi durumunda 15 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabileceğini ileri sürdü. 11 yaşındaki kızı ile birlikte gözaltına alınan Akçadağ ile ilgili avukatı Antonia von der Behrens, şunları söyledi: “Tutuklama kızı için travmatikti. Devrim Akçadağ gazeteci olduğu için saldırıya uğruyor, Türkiye'nin iddiaları tamamen uydurma. Akçadağ PKK'lı değil."
Almanya'da günlük çıkan sol çizgideki TAZ gazetesinde Akçadağ ile yapılan bir röportajda, 2009’da Türkiye'de PKK'ye karşı yapılan operasyonlar kapsamında tutuklanan iki kişinin Akçadağ hakkında 'PKK üyesi' olduğu suçlaması ile ifade verdiği belirtiliyor.
Gazetede Akçadağ'ın, “Ne yazık ki 2021’den bu yana hakkımda uluslararası bir tutuklama emri olduğu konusunda bilgilendirilmedim. Aksi takdirde elbette İtalya’ya gitmezdim. İtalya, İspanya veya Yunanistan’da gazetecilerin, akademisyenlerin veya muhalefet üyelerinin tutuklandığı vakaları biliyorum. Suçlamalar hep aynı: PKK üyeliği. Türkiye gazetecileri ve muhalif aktivistleri korkutmak için Interpol aramalarını kötüye kullanıyor. Ve bunda da başarılı oldu” ifadeleri dikkat çekiyor.
Sol Parti Federal Meclis üyesi Gökay Akbulut'un aktardığı habere göre, Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un (42) Akçadağ olayından haberi var ve gelişmeleri yakından takip ediyor.
İşte o haberin linki: