Türkiye'de seçim öncesi tansiyon hızla artarken İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in dünkü açıklamaları dünya basınında da gündem oldu.

Akşener, dün yaptığı açıklamada “Milletin ortak iyiliği için iyi niyetlerle oturduğumuz 6'lı masa, artık potansiyel adayların tartışıldığı bir ortak akıl platformu olmaktan çıkmıştır. Tek bir adayın tasdiki için çalışan, bir noter masasına dönüşmüştür” demişti.

Dünyanın önde gelen medya kuruluşları, İYİ Parti liderinin zehir zemberek açıklamalarını yorumladı.

Türkische Journalist Özlem Gürses zu Hausarrest verurteilt Türkische Journalist Özlem Gürses zu Hausarrest verurteilt

İngiliz Reuters haber ajansı, seçimlere neredeyse iki ay kala Akşener'in açıklamalarının muhalefet bloğunu kargaşaya sürüklediğini yazdı. Haber ajansına konuşan risk danışmanlık şirketi Teneo'nun başkanı Wolfango Piccoli, İYİ Parti'nin masadan çekilmesinin Erdoğan'a karşı muhalefeti birleştirme çabalarına darbe vurduğu yorumunu yaptı.

Piccoli, “Son 20 yılda olduğu gibi muhalefet yine Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın en büyük kazancı oldu” diyerek muhalefetin kaosa sürüklenmesiyle Erdoğan'ın 14 Mayıs'taki seçimi kazanma şansının arttığını belirtti.

‘ERDOĞAN’IN EN ZOR SEÇİMİ AMA…’

ABD merkezli haber ajansı Bloomberg de, “Erdoğan karşıtı ittifak liderlik tartışması nedeniyle çöküşün eşiğinde” başlıklı haberde, muhalefet içindeki krizin Erdoğan'ı iktidardan indirme şansını zayıflattığını yazdı.

Bloomberg, seçimin depremler sonrası eleştirilerin hedefindeki Erdoğan'ın 20 yılı aşan iktidarındaki en zor seçim olacağını ifade ederken, ajansa konuşan Konda şirketi başkanı Bekir Ağırdır, muhalefetin önemli konularda politikalarını etkili şekilde ortaya koyamadığını kaydetti.

Katar merkezli Al Jazeera televizyonunun haberinde de, Erdoğan'ın son dönemde ekonomik kriz ve depremlerin yol açtığı yıkım nedeniyle destek kaybettiği, ancak muhalefet bloğu içindeki anlaşmazlıkların seçimde başarılı olacaklarına dair şüphe yarattığı değerlendirmesi yaptı.

Associated Press haber ajansı da, seçime az bir süre kala muhalefet içindeki bölünmenin Erdoğan için önemli bir destek olacağı ifade edildi.

Alman medyasında yer alan haber ve yorumlarda ise, Akşener'in adımının AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan karşısındaki muhalefeti zayıflatacağı görüşüne yer verildi.

Karlsruhe kentinde yayımlanan Badische Neueste Nachrichten gazetesi, Maraş depremleri sonrasında yaşanan büyük yıkıma işaret ederek muhalefetteki anlaşmazlıkların Erdoğan'a yarayacağı görüşünü savunuyor:

"Erdoğan mutluluktan uçuyor olsa gerek. 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği Türkiye tarihinin en kötü deprem felaketinin üstünden daha birkaç hafta geçmişken Erdoğan'ın, muhalefetin inşaatlardaki usulsüzlükler, yolsuzluklar ve diğer çarpıklıkları yerden yere vurmasından ve seçim kampanyasında avlanmaktan korkmasına gerek kalmadı. Birdenbire Erdoğan, depreme hazırlıklarda da deprem sonrası yardımlarda da iflas etmiş bir hükümetin tasfiye memuru konumundan çıktı, rakipleri saç saça baş başa koltuk ve makam kavgası verirken afet bölgesinde yeniden imarı başlatan cumhurbaşkanı konumuna yükseldi."

Berlin merkezli Die Tageszeitung (Taz) gazetesi ise "Muhalefet kendi kalesine gol attı" başlıklı analizinde muhalefetin ortak adayda uzlaşamamasının Erdoğan açısından "gökten inen bir hediye" olduğu değerlendirmesinde bulunuluyor. Yavaş'ın da İmamoğlu'nun da anketlerde Kılıçdaroğlu'ndan çok daha iyi puanlar aldığını belirten gazete, Akşener'in anketlerde zayıf görünen Kılıçdaroğlu'nun adaylığına "haklı olarak" karşı çıktığı görüşünde. Yorumda, "Muhalefet Mayıs ayında yapılacak seçimlerde şansını sürdürmek istiyorsa acilen uzlaşmaya varmak zorunda. Aksi takdirde 20 yıldır nihayet Erdoğan'dan başka bir Cumhurbaşkanına kavuşmak isteyen milyonlarca Türk'ün umutlarını yerle bir etmiş olacak" ifadelerine yer veriliyor.

Tagesspiegel gazetesi de gelişmeleri muhalefet açısından bir "intihar" olarak değerlendiriyor. Erdoğan'a karşı ittifakın yıkıldığı ve Erdoğan'ın seçimlerdeki şansının büyük ölçüde arttığı görüşüne yer verildi.

Tagesspiegel gazetesindeki şu satırlar dikkat çekti:

"Akşener'in partisini yanına almadan Kılıçdaroğlu'nun cumhurbaşkanlığı makamı için pek bir şansı kalmayacaktır. CHP'nin diğer dört müttefikinin toplam oy oranı yüzde 5'i bile geçmiyor. Akşener'in İYİ Partisi dışında bir aktör de, yüzde 12'lik oy potansiyeli ile HDP. Seçimlerde çoğunluk sağlamaya yardımcı olabileceği halde HDP, muhafazakar ve milliyetçi siyasetçilerin istememesi nedeniyle altılı masaya davet edilmemişti. HDP seçimlere kendi adayıyla da gidebilir, ama hakkındaki kapatma davası nedeniyle seçimlere katılıp katılamayacağı belirsizliğini koruyor."